«je suis Grec» - «είμαι Έλληνας»

Η φωτογραφία στην ταυτότητα μου με κοιτάζει. Ένα άριο πρόσωπο ασπρόμαυρο και σοβαρό. Στο πίσω μέρος γράφει τόπος γέννησης Αθήνα. Κι έτσι τυχαία δεν βρέθηκα να περιπλανιέμαι σε ωκεανούς κι ας είμαι από μια χώρα σαν πλωτή εξέδρα στη άκρη της Ευρώπης.

Διαβάστε Περισσότερα

«Από τον Κροπότκιν… μέχρι το Νίκο Ρωμανό»

«Από τον Κροπότκιν… μέχρι το Νίκο Ρωμανό»

Από τον Κροπότκιν μέχρι τον Τολστόι κι από τον Προυντόν μέχρι τον Νίκο Ρωμανό, πολύ μελάνι κι ακόμη περισσότερο αίμα έχει χυθεί για τον ορισμό, την κατανόηση, αλλά κυρίως για τον αφανισμό της αναρχίας. Στο άκουσμα και μόνο της λέξης, εικόνες βίας έρχονται στο μυαλό μας υπονομεύοντας έτσι την πραγματική διάσταση και ερμηνεία της. Αν, λοιπόν, η αναρχία είναι βία τότε γιατί όλα αυτά τα τόσο φωτεινά μυαλά την ασπαστήκαν με μοναδική ευκολία;

Διαβάστε Περισσότερα

Μαρία Λιάσκα

«Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει δεν θα τραγούδαγε»

Για το μυθιστόρημα της «Μη μου πεις το τέλος», που κυκλοφορεί από την Άνεμος εκδοτική.

«Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει δεν θα τραγούδαγε».

Αυτό ήθελα να πω στον εκδότη μου όταν με ρώτησε γιατί έγραψα αυτό το βιβλίο. Αυτό το είχε πει πριν από εμένα όμως ο φιλόσοφος ο Πωλ Βαλερύ. Κι εγώ δεν είμαι -δυστυχώς -ο Πωλ Βαλερύ- όσο και αν ήθελα να ήμουν.

Διαβάστε Περισσότερα

«…Χρυσοπράσινο φύλλο, ριγμένο στο πέλαγος…»

«…Χρυσοπράσινο φύλλο, ριγμένο στο πέλαγος…»

…Αυτό έπαιζε το ραδιόφωνο και με έσπρωξε στα παλιά.

Παραμονές  Δεκαπενταύγουστου και η μάνα μου περιμένει πάνω από το μπρίκι τον καφέ να μην της βράσει. Είναι πέντε το πρωί. Έγκυος στον αδερφό μου και τρομάζει εύκολα. Δεν δέχτηκε παρόλ’ αυτά να φύγει πανικόβλητη.

Διαβάστε Περισσότερα

Τα Μονοπάτια του Αγγέλου μου


Τα Μονοπάτια του Αγγέλου μου, Τα φιλντισένια μονοπάτια της ζωής μου, Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου, Εκδόσεις Πατάκη, Απρίλιος 2016

Είναι μικρό παιδί στην κατοχή και η αθωότητα κρύβεται τρομαγμένη… κι όταν βγει στο φως είναι έφηβη και η πρώτη τρυφερή ανησυχία έχει ντυθεί ενοχή. Η ποίηση έχει πια κάνει την εμφάνισή της και κάθε  βήμα της είναι  μια ουλή.

Διαβάστε Περισσότερα

Η Αϊσέ πάει διακοπές, Κωνσταντία Σωτηρίου

«Η Αϊσέ πάει διακοπές», Κωνσταντία Σωτηρίου

Το «Η Αϊσέ πάει διακοπές» είναι ένα περίτεχνο μυθιστόρημα 96 μόλις σελίδων. Θα μπορούσε να λέγεται και νουβέλα πιθανόν, μα δεν έχει και τόση σημασία, μιας και οι λέξεις του και οι σελίδες του δεν είναι μονάχα αυτές που είναι γραμμένες  στο χαρτί που διαβάζεις μα και πολλές, πολλές άλλες που γεννιούνται μέσα στο μυαλό σου και στην ψυχή σου μεγεθύνοντας την ιστορία δίνοντάς της έτσι επάξια τον τίτλο  του μυθιστορήματος.

Διαβάστε Περισσότερα

Γιάννης Ξανθούλης, Την Κυριακή έχουμε γάμο

«Την Κυριακή έχουμε γάμο», Γιάννης Ξανθούλης

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη – από τις εκδόσεις Διόπτρα-και ήδη έχει ξεπεράσει τις 4 εκδόσεις δίνοντας απλόχερα ένα μήνυμα στην εκπνοή του χρόνου πως το «Βιβλίο» είναι εδώ, η λογοτεχνία δεν έχει πεθάνει και το μυθιστόρημα μπορεί και θα μπορεί να αναγεννιέται από τις στάχτες του.

Διαβάστε Περισσότερα

Το ποτάμι στον καθρέφτη, Αικατερίνη Τεμπέλη

«Το ποτάμι στον καθρέφτη», Αικατερίνη Τεμπέλη

Συλλογή διηγημάτων αυτή τη φορά από την Αικατερίνη Τεμπέλη και όχι μυθιστόρημα όπως μας έχει συνηθίσει και το ξάφνιασμα δεν στάματα εδώ μα συνεχίζει με το ιδιαίτερο, πανέμορφο εξώφυλλο για να απλωθεί μέχρι τα τελευταία λόγια της Κατερίνας στο οπισθόφυλλο:

«Κι αν χωρίς τύψεις μας τσαλακώνουν κάποιοι, μνησίκακα ματαιωμένοι, όσο μπορούμε να χορεύουμε κάτι αστόλιστες νύχτες τι να φοβηθούμε δηλαδή;»

Διαβάστε Περισσότερα

«Γιατί γράφω ποίηση», Χάρης Βλαβιανός

«Γιατί γράφω ποίηση», Χάρης Βλαβιανός

Γιατί γράφω ποίηση, Χάρης Βλαβιανός, Εκδόσεις Άγρα, 2015

Ολοκαίνουργιο βιβλίο από τον Χάρη Βλαβιανό. Τόσο καινούργιο που ακόμη μυρίζει το μελάνι από τις σελίδες του τυπογραφείου, με τίτλο: Γιατί γράφω ποίηση.

Εξήντα δύο απαντήσεις που σε αφήνουν με το στόμα ανοικτό στην ερώτηση του τίτλου. Εξήντα δύο  ποιήματα που σου ανοίγουν την όρεξη για να διαβάσεις και πολλά άλλα ακόμη.

Διαβάστε Περισσότερα