Τα Μονοπάτια του Αγγέλου μου


Τα Μονοπάτια του Αγγέλου μου, Τα φιλντισένια μονοπάτια της ζωής μου, Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου, Εκδόσεις Πατάκη, Απρίλιος 2016

Είναι μικρό παιδί στην κατοχή και η αθωότητα κρύβεται τρομαγμένη… κι όταν βγει στο φως είναι έφηβη και η πρώτη τρυφερή ανησυχία έχει ντυθεί ενοχή. Η ποίηση έχει πια κάνει την εμφάνισή της και κάθε  βήμα της είναι  μια ουλή.

Διαβάστε Περισσότερα

Η Αϊσέ πάει διακοπές, Κωνσταντία Σωτηρίου

«Η Αϊσέ πάει διακοπές», Κωνσταντία Σωτηρίου

Το «Η Αϊσέ πάει διακοπές» είναι ένα περίτεχνο μυθιστόρημα 96 μόλις σελίδων. Θα μπορούσε να λέγεται και νουβέλα πιθανόν, μα δεν έχει και τόση σημασία, μιας και οι λέξεις του και οι σελίδες του δεν είναι μονάχα αυτές που είναι γραμμένες  στο χαρτί που διαβάζεις μα και πολλές, πολλές άλλες που γεννιούνται μέσα στο μυαλό σου και στην ψυχή σου μεγεθύνοντας την ιστορία δίνοντάς της έτσι επάξια τον τίτλο  του μυθιστορήματος.

Διαβάστε Περισσότερα

Γιάννης Ξανθούλης, Την Κυριακή έχουμε γάμο

«Την Κυριακή έχουμε γάμο», Γιάννης Ξανθούλης

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη – από τις εκδόσεις Διόπτρα-και ήδη έχει ξεπεράσει τις 4 εκδόσεις δίνοντας απλόχερα ένα μήνυμα στην εκπνοή του χρόνου πως το «Βιβλίο» είναι εδώ, η λογοτεχνία δεν έχει πεθάνει και το μυθιστόρημα μπορεί και θα μπορεί να αναγεννιέται από τις στάχτες του.

Διαβάστε Περισσότερα

Το ποτάμι στον καθρέφτη, Αικατερίνη Τεμπέλη

«Το ποτάμι στον καθρέφτη», Αικατερίνη Τεμπέλη

Συλλογή διηγημάτων αυτή τη φορά από την Αικατερίνη Τεμπέλη και όχι μυθιστόρημα όπως μας έχει συνηθίσει και το ξάφνιασμα δεν στάματα εδώ μα συνεχίζει με το ιδιαίτερο, πανέμορφο εξώφυλλο για να απλωθεί μέχρι τα τελευταία λόγια της Κατερίνας στο οπισθόφυλλο:

«Κι αν χωρίς τύψεις μας τσαλακώνουν κάποιοι, μνησίκακα ματαιωμένοι, όσο μπορούμε να χορεύουμε κάτι αστόλιστες νύχτες τι να φοβηθούμε δηλαδή;»

Διαβάστε Περισσότερα

«Γιατί γράφω ποίηση», Χάρης Βλαβιανός

«Γιατί γράφω ποίηση», Χάρης Βλαβιανός

Γιατί γράφω ποίηση, Χάρης Βλαβιανός, Εκδόσεις Άγρα, 2015

Ολοκαίνουργιο βιβλίο από τον Χάρη Βλαβιανό. Τόσο καινούργιο που ακόμη μυρίζει το μελάνι από τις σελίδες του τυπογραφείου, με τίτλο: Γιατί γράφω ποίηση.

Εξήντα δύο απαντήσεις που σε αφήνουν με το στόμα ανοικτό στην ερώτηση του τίτλου. Εξήντα δύο  ποιήματα που σου ανοίγουν την όρεξη για να διαβάσεις και πολλά άλλα ακόμη.

Διαβάστε Περισσότερα

Φωνές στο νερό, Ελένη Πριοβόλου

«Φωνές στο νερό», Ελένη Πριοβόλου

Φωνές στο νερό, Ελένη Πριοβόλου, Εκδόσεις Καστανιώτης, 2015

Υπάρχουν φορές που νιώθω πώς να παρουσιάσεις ένα και μόνο βιβλίο κάποιου συγγραφέα είναι πολύ λίγο και δικαίως. Δικαίως όταν η συγγραφέας δίπλα μου, μέσα μου απέναντι μου λέγεται Ελένη Πριοβόλου. Το τελευταίο της βιβλίο Φωνές Στο Νερό κυκλοφόρησε τον Απρίλιο (2015).

Διαβάστε Περισσότερα

Τα κόκκινα λουστρίνια, Στέλλα Βρετού

«Τα κόκκινα λουστρίνια», Στέλλα Βρετού

Τα κόκκινα λουστρίνια, Στέλλα Βρετού, Εκδόσεις Ωκεανίδα, Ιούνιος 2014

Για να πας μέχρι την Πόλη, ναι την Κωνσταντινούπολη, μπορείς να ταξιδέψεις με αεροπλάνο από το Ελευθέριος Βενιζέλος. Μπορείς ακόμη να πάρεις το λεωφορείο ή ακόμη καλύτερα το τρένο από την Θεσσαλονίκη, ή να οδηγήσεις μέχρι τα τελευταία σύνορα της Ελλάδας και να επιβιβαστείς σε ένα από τα πλοία που θα καταλήξουν στον Βόσπορο.

Αυτά μέχρι το καλοκαίρι που μας πέρασε. Από τον Ιούνιο και μετά για να πας στην Πόλη αρκεί να διαβάσεις το μυθιστόρημα της Στέλλας Βρετού, «Τα κόκκινα λουστρίνια».

Διαβάστε Περισσότερα

Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Μέρες και Νύχτες που δεν ήταν δικές μας

«Μέρες και Νύχτες που δεν ήταν δικές μας», Ελισάβετ Παπαδοπούλου

Μέρες και Νύχτες που δεν ήταν δικές μας, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014

Αν θα έπρεπε να διαβάσουμε δύο ή τρία μόνο βιβλία μέσα στο 2014 θα έλεγα πως το «Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας» αναμφίβολα θα ήταν μέσα σε αυτά. Θα μπορούσε να συμπυκνώσει στις σελίδες του τα περισσότερα από όλα τα φρέσκα βιβλία που κυκλοφόρησαν. 

Διαβάστε Περισσότερα

Βάσια Κανελάκη

«Ο Μονόλογος του Έρωτα», Βάσια Κανελάκη

Βάσια ΚανελάκηΟ Μονόλογος του Έρωτα, Ελληνική Πρωτοβουλία, Φεβρουάριος 2015

«Στο μέτριο δε βάφτισα ποτέ τα όνειρα μου» μας λέει η Βάσια Κανελάκη μέσα από το ποίημα της «Αιχμές Ονείρων». Ναι. Το διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας το βιβλίο της με τίτλο Ο Μονόλογος του Έρωτα.

Διαβάστε Περισσότερα