Η Αϊσέ πάει διακοπές, Κωνσταντία Σωτηρίου

«Η Αϊσέ πάει διακοπές», Κωνσταντία Σωτηρίου

Το «Η Αϊσέ πάει διακοπές» είναι ένα περίτεχνο μυθιστόρημα 96 μόλις σελίδων. Θα μπορούσε να λέγεται και νουβέλα πιθανόν, μα δεν έχει και τόση σημασία, μιας και οι λέξεις του και οι σελίδες του δεν είναι μονάχα αυτές που είναι γραμμένες  στο χαρτί που διαβάζεις μα και πολλές, πολλές άλλες που γεννιούνται μέσα στο μυαλό σου και στην ψυχή σου μεγεθύνοντας την ιστορία δίνοντάς της έτσι επάξια τον τίτλο  του μυθιστορήματος.

Η Αϊσέ πάει διακοπές, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Ο τίτλος του, η φράση δηλαδή "η Αϊσέ πάει διακοπές" ήταν η κωδικοποιημένη ειδοποίηση του Συμβουλίου ασφαλείας της Τουρκίας για την έναρξη της απόβασης στην εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Η ιστορία του βιβλίου- το θέμα -θα μπορούσε  να είναι μια ιστορία αγάπης. Αν το τίμημα δεν ήταν τόσο βαρύ κι αν ο φόρος δεν ήταν πληρωμένος με αίμα θα μπορούσε να είναι μια αγάπη σαν  εκείνες στα μυθιστορήματα των περασμένων χρόνων ή καλύτερα αιώνων. Μια αγάπη μεταξύ  δύο «εχθρών» όμως ανεβάζει τον πήχη δυσκολίας κατακόρυφα και προαναγγέλλει την θυσία ενός εκ των δύο ή και των δύο.

Ένα βαθιά ανθρωποκεντρικό μυθιστόρημα, με ισχυρό ιστορικό φόντο, με υπονοούμενες αναφορές  και με άλλες ολοκάθαρα διατυπωμένες για την οικογένεια, τους δεσμούς -ή τα δεσμά- την φτώχεια,  τις ταξικές διαφορές, την πατρίδα, τη θυσία, την ελευθερία, την υποταγή,  την αλήθεια. 

Η γραφή της Κωνσταντίας Σωτηρίου καινοτόμος, με διαλεκτικές λέξεις αλλά και φράσεις, τραγούδια, ποιήματα. Ανήκει σε μια νέα γενιά Κυπρίων λογοτεχνών που ανασταίνει την ιστορία απαλά χωρίς πομπώδεις κινήσεις. Μια γενιά που γεννήθηκε μετά την εισβολή μα μέσα στην καρδιά της πέρασε η πίκρα και έγινε γραφή. 

Δύο φράσεις σημαδεύουν όλο το βιβλίο μα και όλη τη στάση ζωής των γενναίων, των  αληθινών, των ελεύθερων  ανθρώπων:

«Έσει πλάσματα που μαθαίνουν να ζιούν με τους φόους τους. Έσσιει όμως τζαι πλάσματα που δκιαλέουν να σταματήσουν να φοούνται»