Η Mαρία Πόθου γράφει για το μυθιστόρημα, "Ο κύκλος με τη θάλασσα"

Η Mαρία Πόθου γράφει για το μυθιστόρημα, "Ο κύκλος με τη θάλασσα"

Μπορεί κάποιες φορές να μην ξέρεις τι να γράψεις κι ας είσαι μαθημένος στα γραπτά... μια από αυτές είναι όταν μια μεγάλη κυρία της λογοτεχνίας έχει διαβάσει το βιβλίο σου και σου γράφει τη γνώμη της.... Μαρία Πόθου, σ' αγαπώ πολύ!
- Μαρία Λιάσκα


Αγαπητή μου Μαρία Λιάσκα,

Θέλω να σε συγχαρώ για το θαυμάσιο μυθιστόρημά σου “Ο κύκλος με τη θάλασσα”, που μόλις τέλειωσα το διάβασμα.

Δυνατός ο λόγος σου, οι καταστάσεις που δημιουργείς, ο τρόπος που ξετυλίγεις τον μύθο σου. Ένας λόγος ουσιαστικός και βαθιά ανθρώπινος. Ελεγειακός κάποιες φορές. Τολμηρός. Έτσι που όχι μόνο φώτισε τα υπαρκτά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας από όπου άντλησες το θέμα σου, αλλά και έδωσε μια ανθρώπινη διάσταση στις νωπές ακόμα μνήμες του αγώνα.

“Αν χαράξεις έναν κύκλο από την Κύπρο μέχρι πάνω στον Βορρά, στα αγριεμένα κύματα της ΜεγάληςΒρετανίας, αλλά και στα βαθιά ιρλανδέζικα νερά, θα κλείσεις μέσα του την ίδια θάλασσα” γράφεις. Και είναι σαν να λες: Για όποιον βασανισμένο λαό κι αν γράψεις, για όποια αιματοβαμμένη ή προδομένη επανάσταση, για όποια διακήρυξη της ελευθερίας, θα βρεις την ίδια ανθρώπινη ψυχή, την ίδια αγωνία του θύτη ή του θύματος, τον ίδιο αιώνιο πόνο της αδικίας, και ίσως θα βρεις τους ίδιους εκείνους που πρόδωσαν να νιώθουν προδομένοι, κουβαλώντας έτσι στη ρημαγμένη ζωή τους τα φαντάσματα των ερειπίων που αφήνει πίσω του ο κάθε αγώνας.

Εξαιρετική η πλοκή του μυθιστορήματος σου. Άπλωσες τον μύθο σου πάνω από τα σκληρά εκείνα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας, και έπλασες ένα μυθιστόρημα με καθαρές ανθρώπινες μορφές που αναζητούν τις αξίες τους, τις ιδεολογίες τους, τη φιλία, αναζητούν την αγάπη και τη δικαίωση.

Σε ολόκληρο το μυθιστόρημα σου κρατάς αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη για την εξαφάνιση του νεαρού τότε Άντι στη θάλασσα της Αμμόχωστου. Και αναζητώντας τα ίχνη του Άντι στο Μπέλφαστ, στη Μεγάλη Βρετανία, στις μυστικές δράσεις του ΙΡΑ, βαθιά στην καρδιά της μάνας και του αδελφικού φίλου, δημιουργείς μια ιστορία σε εσωτερικά τοπία, που οδηγεί σε μια αυτογνωσία καθαρά προσωπική καθώς βγαίνει κατευθείαν από την εμπειρία των ερειπίων της επανάστασης.

Σου εύχομαι όλες τις επιτυχίες.Και να μας θυμάσαι από τη χειμωνιάτικη Λήμνο μας.

Με αγάπη, Mαρία Πόθου Φεβρουάριος 2016